Viktigt med en cykelhjälm för både stora och små

Att ha på cykelhjälm i samband med cykelsport eller tävling, det är något som i princip alla har. Även att sätta hjälm på barnen är något vi vuxna gör. Det är dessutom numera lag på att ha på sig cykelhjälm om man är under 15 år. Dock är det inte alla vuxna som har på sig cykelhjälm då de cyklar. Dock börjar det som tur är öka med användadet av hjälm. Att ha på en cykelhjälm är för din egen trygghet, även om du "bara" ska ta en kort tur. Den minimerar riskerna för att skada huvudet om du faller med cykeln.

För att en cykelhjälm ska ge rätt skydd, så är det viktigt att den har en bra passform samt att den har rätt certifieringar. Du kan på FitnessFrank jämföra olika cykelhjälmar.

Hitta en cykelhjälm som passar dig

Om det är så att du ska köpa en ny cykelhjälm så är det bra att gå till en affär och prova ut den. Det eftersom att det är viktigt att den har rätt passform. Den får inte vara för liten eller för stor. För då gör den ingen nytta. 

Olika hjälmar kan även väga olika mycket och cyklar du ofta, så kan det vara skönt att ha en hjälm som inte väger allt för mycket.

När det gäller certifieringar, så är det så att idag så är alla hjälmar som säljs inom EU tillverkade i enlighet med normer och förordningar avseende säkerhet.

Två andra saker du bör kolla på hjälmen är hur bra ventilation den har samt om det går att justera banden på den.

5 Oct 2022