Vilken elcykel ska man välja?

När man ska välja cykel är det många saker att ta hänsyn till. Ska du tävla på den? Är det för motionens skull du behöver en ny cykel eller är det primära syftet att ha ett transportmedel som ersätter din bil? Oavsett vad du ska ha din cykel till så kan du alltid be din cykelhandlare om råd och du får då också chansen att provcykla innan du bestämmer dig. 

Men hur ska man tänka när man vill ha en elcykel? Vilka faktorer är viktigast? Jag har ställt samman några punkter som jag själv tycker är viktiga att tänka på. 

Detta bör du titta noggrant på

Nedan följer min lista på saker jag anser är viktiga att ha koll på när man väljer mellan en Monark elcykel, Batavus, Crescent eller andra märken:

  • Stirra inte på priset: Det kan vara lockande att välja ett helt okänt märke som säljer elcyklar då de ofta är betydligt billigare. När det gäller elcyklar så får du vad du betalar för! Riktigt billiga elcyklar kan ha farliga batterier och det har hänt att de börjat brinna vid laddning. 
  • Batteritid: En av de allra viktigaste faktorerna är hur långt man kommer på en laddning. Kolla upp hur starkt batteriet är och tänk på att saker som din egen vikt och hur du använder elmotorn påverkar hur långt man kommer. 
  • CE-märkning: Kolla så cykeln är CE-märkt, och se till att det finns en användarhandbok på svenska. 

Med dessa tre punkter kommer du att komma en bra bit på vägen när du väljer bland alla elcyklar som finns på marknaden. Men glöm inte bort din cykelhandlare, hen kan hjälpa dig! 

29 Jul 2021