Laga punktering eller byta däck

Ibland så händer det ju att man får punktering på däcket eller att det går sönder så att man måste byta det helt. Du kan då välja att lämna in cykeln på en cykelverkstad i Örebro eller att fixa det på egen hand. Jag tänkte försöka mig på att förklara hur du själv kan laga en punktering, men det är minst tio gånger lättare att göra det, än vad det är att beskriva det. Men vi gör ett försök!

Nödvändiga verktyg

Det du behöver ha är en skiftnyckel eller andra standardverktyg för att lossa hjulet. Du behöver även ha 3 däckjärn, helst moderna i plast, för fälgen och slangens skull. Sedan behöver du en pump samt en punkteringslagningssats.

Demontera hjul,slang och däck

Det går att laga en punktering på slangen även utan att ta av hjulet från cykeln, men det kan vara riktigt bökigt! Så det bästa är att montera av det hjul som har fått punktering. Det finns bra beskrivningar på nätet hur du tar av dem. 

När du fått av däcket och tagit ut innerslangen så är det dags att hitta punkteringen. Det gör du enklast genom att ta fram en hink med vatten. Sätt på ventilen, pumpa upp slangen och för sedan ner del för del i vattnet. När det kommer bubblor i vattnet så har du hittat punkteringen. Kolla hela slangen då det kan finnas fler hål!

Sedan efter det så är det bara att följa instruktionerna på lagningssatsen. Torka rent kring hålet, rugga upp ytan med sandpappret, lägg på lite solution över ett område stort som lagningslappen, vänta sedan i ca 5 min, tryck dit en lagningslapp ordentligt och vänta ytterligare några minuter. 

Sedan är det bara att montera ihop innerslang med däck och sätta fast det på cykeln igen. 

11 Feb 2020